Wat is een scooterverzekering?

Gemotoriseerde voertuigen dienen in Nederland wettelijk verplicht te worden verzekerd. Dat geldt niet alleen voor de auto, maar ook voor kleinere gemotoriseerde voertuigen zoals een scooter. In alle gevallen is het zo dat de zogenaamde WA-verzekering verplicht dient te worden afgesloten. Het betreft hier de verzekering die de schade dekt die kan ontstaan aan derden. Dit type scooterverzekering staat erom bekend lekker voordelig te zijn, maar zorgt op geen enkele manier voor het dekken van schade aan de eigen scooter. In ieder geval, heb jij ook net een scooter aangekocht en ben je benieuwd naar hoe je deze precies kan verzekeren? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Dien je de scooterverzekering verplicht af te sluiten?

Laat ons in eerste instantie even de vraag beantwoorden die heel wat mensen zich stellen. We weten uiteraard allemaal dat het wettelijk verplicht is om onze auto te laten verzekeren wanneer we deze in het Nederlandse verkeer willen brengen. Geldt dat echter ook voor andere, kleinere gemotoriseerde voertuigen zoals een scooter? Absoluut. Net zoals voor de auto geldt ook voor de scooter dat je verplicht bent om een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt enkel en alleen voor een dekking van de schade die je aanricht met je scooter aan derden.

De verplichting die geldt voor het afsluiten van een scooterverzekering lijkt in eerste instantie natuurlijk wel een beetje vervelend. Toch hoeft dit eigenlijk helemaal niet zo vervelend te zijn. Het is namelijk zo dat er op deze manier kan worden voorkomen dat je financiële situatie wordt blootgesteld aan significante risico’s. Wanneer je aanzienlijke schade aanbrengt aan derden ben je in de praktijk immers altijd verzekert waardoor je verzekeraar in de schade kan tussenkomen.

Welke verschillende scooterverzekeringen bestaan er?

Er zijn op de markt eigenlijk drie verschillende soorten scooterverzekeringen terug te vinden. De eerste verzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering is van toepassing dat ze dus wettelijk verplicht dient te worden afgesloten. Dat geldt voor elke scooter die in Nederland op de openbare weg komt. Dat deze verzekering wettelijk verplicht is hoeft in de basis eigenlijk voor niemand een groot probleem te zijn. Het feit dat ze enkel en alleen de schade verzekert die je kan aanrichten aan derden zorgt er immers voor dat ze over een zeer lage verzekeringspremie beschikt.

De WA-verzekering voor scooters lijkt in eerste instantie voor veel mensen de meest interessante keuze. Dat in het bijzonder omwille van de lage verzekeringspremie die eraan verbonden is. Dit gezegd hebbende moet je, je wel bewust zijn van het feit dat er op geen enkele manier ook maar enige schade aan de eigen scooter is verzekerd. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld schade als gevolg van een explosie of een brand. Hier dien je wel aandachtig voor te zijn.

De WA+ beperkt casco scooterverzekering

Zowat de vaakst gekozen scooterverzekering op de markt is de WA+ beperkt casco verzekering. In de basis bestaat deze verzekering natuurlijk gewoon uit de WA-dekking. Er worden echter twee extra schadegevallen verzekert waarbij er sprake is van schade aan de eigen scooter. Het gaat hierbij concreet om de schade veroorzaakt door een mogelijke brand of explosie evenals om de schade die het gevolg kan zijn van een diefstal van de scooter. Deze extra dekkingen maken deze verzekering iets duurder in vergelijking met de WA-scooterverzekering. Toch is ze nog steeds merkbaar voordeliger dan het allrisk exemplaar die nog meer eigen schade aan de scooter dekt.

De WA+ volledige casco scooterverzekering

De meest complete, maar helaas ook meteen de duurste scooterverzekering is de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze niet alleen beschikt over de basis WA-dekking. Daarnaast zijn ook de dekkingen uit de WA+ beperkt cascoverzekering voor handen en is het mogelijk om ook de eigen schade als gevolg van slippen of botsen in te laten dekken. Voor deze extra dekkingen betaal je wel een stevige extra verzekeringspremie waar je rekening mee moet houden. Deze hoge premie zorgt ervoor dat deze verzekering niet voor iedereen interessant is.

Welke scooterverzekering is voor jou de beste keuze?

Het type scooterverzekering welke voor jou het interessantst is om af te sluiten is sterk afhankelijk van niet alleen je persoonlijke voorkeur, maar ook van de manier waarop de scooter wordt gebruikt. Een scooter die dagelijks wordt gebruikt zal je bijvoorbeeld merkelijk beter willen verzekeren dan een exemplaar waar je alleen zo nu en dan even recreatief mee gaat rijden. Bovendien moet je natuurlijk ook rekening houden met de impact van de premie op je financiële situatie.

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat de scooterverzekering waarvoor je kiest tot slot eveneens zal zijn afgestemd op de waarde waar je scooter over beschikt. Is er sprake van een nieuwe scooter die toch best wel wat geld heeft gekost? Dan spreekt het voor zich dat je daarvoor een betere en vooral meer uitgebreide verzekering zal willen afsluiten dan voor een exemplaar welke je voor een voordelig prijskaartje tweedehands hebt aangekocht.

Besparen op je scooterverzekering? Vergelijken is een must!

Het spreekt voor zich dat je er in de praktijk graag alles aan zal willen doen om de kosten van je scooterverzekering te drukken. Dat uiteraard dan wel zonder dat dit ten koste moet gaan van de dekkingen waar je op kan rekenen. Besparen op deze verzekering is mogelijk op verschillende manieren. Eén van de opties waarover je beschikt welke meteen ook veruit het interessantst is, is het uitvoeren van een vergelijking. De prijs van deze verzekering kan onderling tussen de verschillende verzekeraars behoorlijk verschillen. Een eenvoudige vergelijking uitvoeren verzekert je dan ook altijd van een interessante besparing. Let wel op de manier waarop je die vergelijking uitvoert.

Voor de scooterverzekering vergelijken geldt dat je zo’n vergelijking op meerdere manieren kan uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een vergelijking uit te voeren op de website van een verzekeraar, maar is het eveneens mogelijk om daarvoor gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite. Vooral deze laatste optie wordt in de praktijk als zeer interessant bestempeld.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close