Geen categorie

De bijtelling voor auto’s uitgelegd

Bijtelling is een term die vaak valt als het gaat over auto's en belastingen. Veel jongvolwassenen die voor het eerst een auto van de zaak krijgen, horen deze term, maar weten niet precies wat het inhoudt. Bijtelling heeft te maken met het privégebruik van een zakelijke auto. Als je een auto van de zaak ook privé gebruikt, ziet de Belastingdienst dit als een vorm van loon in natura. Hier moet belasting over betaald worden, wat bekend staat als bijtelling. Een correcte rittenregistratie is essentieel om te bepalen of je voor bijtelling in aanmerking komt. Als je de zakelijke auto alleen voor werk gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Het is belangrijk om dit goed bij te houden, omdat de Belastingdienst hier streng op controleert.

Wat is bijtelling en wanneer is deze toepasbaar

Bijtelling is een extra bedrag dat bovenop je belastbaar inkomen komt als je een auto van de zaak ook privé gebruikt. Deze regeling is van toepassing wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een zakelijke auto. De hoogte van de bijtelling hangt af van de waarde van de auto en het bijtellingspercentage dat daarbij hoort. Dit percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Elektrische auto’s hebben vaak een lager bijtellingspercentage, wat ze aantrekkelijker maakt. Als je onder de 500 privékilometers per jaar blijft, hoef je geen bijtelling te betalen. Het is dan wel belangrijk om dit met een sluitende kilometeradministratie aan te tonen.

Berekening van de bijtelling

De berekening van de bijtelling is vrij rechttoe rechtaan. Het bijtellingspercentage wordt toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Stel, je rijdt een auto met een cataloguswaarde van €30.000 en het bijtellingspercentage voor jouw auto is 22%, dan is de jaarlijkse bijtelling €6.600. Op websites zoals FleetGo.nl kun je vaak een calculator vinden die helpt bij het uitrekenen van de bijtelling voor jouw specifieke situatie. Het is belangrijk om te weten dat de bijtelling jaarlijks kan veranderen, afhankelijk van de fiscale regelgeving en de marktwaarde van de auto.

Jaarlijkse berekening bijtelling

Elk jaar wordt de bijtelling opnieuw berekend op basis van de fiscale regels die voor dat jaar gelden. De overheid kan besluiten om de bijtellingspercentages aan te passen, vaak om milieuvriendelijker rijden te stimuleren. De cataloguswaarde van de auto blijft hetzelfde, tenzij er aanpassingen aan de auto zijn gedaan die de waarde beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om elk jaar opnieuw te bekijken hoeveel bijtelling je moet betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij de belastingaangifte.

Bijtelling en belastingaftrek

De bijtelling is niet aftrekbaar van de belasting. Het wordt gezien als een voordeel in natura en daarom opgeteld bij je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je over de bijtelling belasting betaalt, net zoals over je salaris. Er zijn geen speciale aftrekposten voor de bijtelling. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het privégebruik van een zakelijke auto. Als je weinig privékilometers rijdt, kan het voordeliger zijn om privéritten met een eigen auto te doen en de zakelijke auto alleen voor werk te gebruiken. Zo vermijd je de extra kosten van de bijtelling.

Bijtelling berekenen

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close