UX UI, wat is het en wat kun je ermee?

UX UI, twee woorden die je wellicht steeds vaker voorbij ziet komen in dit digitale tijdperk. UX staat kort gezegd voor User Experience Design en UI staat voor User Interface Design. Ze lijken wel een Siamese tweeling. Ze lijken veel op elkaar, maar van als je goed kijkt zijn er echt wel verschillen. En ze hebben elkaar nodig om optimaal te kunnen functioneren. De websites die ontwikkeld worden zijn steeds intelligenter en spelen steeds beter in op de behoefte van bezoekers. Webdesigners doen er dan ook alles aan om op een inventieve manier op te vallen. En daarbij komen UX en UI om de hoek kijken als super powers. Alles wat je hierover moet weten vind je in dit artikel.

UX Design

Zoals gezegd staat UX voor User Experience ofwel de gebruikerservaring. De focus ligt hierbij op het maken van een ontwerp met de best mogelijke gebruikerservaring. Daarbij geldt hoe sneller een website of platform erin slaagt om de wensen van zijn bezoeker te vervullen hoe succesvoller het UX Design is. Google hecht steeds meer waarde aan gebruiksvriendelijk en omdat je dat terugziet in de ranking kun je niet om UX Design heen als je je aanwezigheid op internet wilt optimaliseren. Om de gebruikersvriendelijkheid te optimaliseren is de combinatie van  UX UI nodig. Voorbeelden van UX design zijn het bouwen van animaties, speciale wireframes en het ontwerpen en testen van knoppen die een hogere conversie genereren.

UI Design

UI staat voor de gebruikersomgeving van een website of applicatie. Daarbij zijn niet alleen het ontwerp, maar vooral ook de functionaliteit van alle elementen in de interface van belang. Ook hier is doel om een optimale gebruikerservaring te creëren. Hierbij ligt bij UI de nadruk op de interface en bij UX de focus op de totale gebruikerservaring. UX UI hebben elkaar nodig om het beste resultaat te garanderen.

Wat is de één zonder de ander?

Het ultieme doel van UI Design is om een betere en gebruiksvriendelijkere bezoekerservaring te bewerkstelligen. Daarbij richt UX Design zich op de totale gebruikerservaring en UI Design zich op de interface. De interface is de grafische gebruikersomgeving die zorgt voor de uitwisseling van gegevens tussen de computergebruiker en een webapplicatie of webservice. UX UI ondersteunen elkaar en maken samen de beleving van een bezoeker optimaal. UX overziet het grote geheel en UI maakt kleine details beter die uiteindelijk een grote bijdrage leveren aan een optimaal resultaat.

Wat kun je met UX UI?

Als je waarde hecht aan een website of applicatie die de beleving van je bezoeker optimaliseert en maakt dat je bezoeker lang op je site blijft en terugkomt kun je dat niet meer zonder UX UI toepassingen. En wil je hoge rankings bij zoekmachines als Google? Dat gaat een stuk efficiënter als je aandacht besteed aan een prettige gebruikerservaring, ook wel digital customer journey genoemd. De techniek gaat steeds sneller en bezoekers verwachten steeds meer. Door te investeren in een goed werkende en entertainende site of applicatie zet je jouw organisatie professioneel neer en kun je klanten aan je binden.

 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close