10 tips om uit escape rooms te ontsnappen

In 2013 opende in Nederland de eerste twee escape rooms en tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken. Van radiozenders, tot aan acties voor hulp in het buitenland tot aan hotels die het mogelijk maken om een escape room te ervaren. De thema’s zijn uiteenlopend en veelal erg uniek. Het is echt een situatie waar je in opgeslokt wordt en waar je levend uit wil komen. Natuurlijk is er begeleiding die meekijkt, maar het gevoel van opgesloten te zitten en een puzzel te moeten oplossen geeft gewoon veel adrenaline. Of het nu je eerste keer gaat worden of dat je het al vaker hebt gedaan, hieronder 10 tips hoe je het spel moet spelen. 

Samenwerken is de key

Afhankelijk van jouw groep en het aantal spelers is tussen de 4 en 6 personen in één kamer een mooi aantal. Bij voorkeur een even aantal zodat je goed met elkaar kunt samenwerken. Als je als één team samenwerkt en goed communiceert ben je al halverwege. Het vragen om hulp hoort daar ook bij. Kom je er niet uit in een puzzel? Vraag dan aan je teamgenoten of ze mee willen kijken. Misschien kijken ze de puzzel vanuit de ratio net iets anders of hebben ze een nieuw inzicht omdat ze zich nog niet blind gestaard hebben erop. 

Hou er rekening mee dat iedereen op hetzelfde moment bezig is met puzzels en dan vooral verschillende puzzels. Dit betekent dat als jij hardop gaat denken je een ander kan storen in zijn gedachten. Probeer je gedachten bij jezelf te houden of te fluisteren naar je ‘maatje’ die dezelfde puzzel oplost. Als het niet lukt, kun je natuurlijk verder gaan vragen. 

Escape rooms werken met een kubus gedachte

Als je vanuit een kubus denkt dan ga je systematisch te werk. Probeer de ruimte waar je in staat te zien als een kubus. Ga op die manier systematisch door de kamer heen zodat je geen details over het hoofd ziet. Misschien is het een detail dat je nu niet nodig hebt, maar waar later naar verwezen wordt en dan heb je hem al een keer opgeslagen. 

Een hele belangrijke tip hierbij ook is om het plafond en de vloer niet te vergeten. Misschien zit er iets in het plafond verstopt of heeft de vloer een dubbele bodem? Het kan zomaar zijn dat op deze plek in escape rooms ook hints verstopt liggen. 

Escape rooms zijn niet gebouwd voor krachtpatsers

Het klinkt misschien raar, maar iedereen moet het spel kunnen spelen en niet alleen krachtpatsers. Dat houdt in dat als een lade niet gewoon open gaat, hij niet speciaal geklemd zit om het moeilijker te maken. Het is de bedoeling dat iedereen het spel kan spelen en niet dat je superkrachten nodig hebt. Het is een denkspel, geen krachtspel. 

Durf om een hint te vragen

Als je echt vastloopt en je teamgenoten je ook niet verder kunnen helpen, wees niet bang om een hint te vragen. Escape rooms moeten leuk zijn en het is zonde als je er teleurgesteld wegloopt terwijl een hint de oplossing was. 

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close