Groen dak – misschien met zonnepanelen?

Misschien zit je er wel over na te denken om een groen dak aan te schaffen. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar brengt ook nog eens veel voordelen met zich mee. Zo verlengt het de levensduur van je dak, reguleert het de wateropvang en is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit in jouw omgeving. Klinkt goed toch! Maar heb je wel eens over nagedacht om er eentje met zonnepanelen te nemen? In dit artikel geven we je graag meer informatie hierover. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder!

Wat is het?

Zoals de naam al zegt, is het een groen dak met zonnepanelen. Jouw dakbedekking bestaat dus niet uit dakpannen, maar uit verschillende soorten planten en zonnepanelen. Zo ontstaat er dus een kleine duurzame oase boven je hoofd. Nu is het wel belangrijk om te weten: waarom zou je dit willen? 

Waarom een groen dak met zonnepanelen?

Los van elkaar heeft elk onderdeel z’n voordelen. Zo wekken zonnepanelen groene energie op en stoot je ook minder CO2 uit. Dat niet alleen: het heeft ook een verhogend effect op de waarde van je huis. En groene daken dan? Je bespaart hiermee energie, het verhoogt de biodiversiteit in de buurt en verlengt de levensduur van je dak. Ook vangt het hemelwater op en zuivert het de lucht. Zoveel voordelen dus. Wat gebeurt er dan wanneer je ze combineert? Ieders voordelen worden versterkt!  Wat de voordelen zijn, lees je hieronder. 

1. Een verhoogd rendement

Zonnepanelen werken optimaal bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Met elke temperatuurstijging gaat zo’n paneel minder efficiënt werken.  Het zou dus ideaal zijn als die optimale temperatuur behouden blijft. En dat is wat een groen dak doet! De planten hebben een verkoelende effect op de directe omgeving. Vooral op warme dagen is dit ideaal, omdat de temperatuur dan gemiddeld tot maximaal 35°C zal oplopen. Hierdoor kan de zonnepaneel optimaal blijven werken. De aanwezigheid van de planten levert dus een hogere energieopbrengst op dan wanneer ze er niet zouden zijn. 

2. Een verlengde levensduur

Uiteraard zijn groene daken en zonnepanelen bestand tegen weersinvloeden. Maar wist je dat zonnepanelen niet optimaal beschermd zijn tegen de warmte? Dat heb je hierboven natuurlijk al kunnen lezen. De combinatie met een groen dak zorgt dus niet alleen voor een hogere rendement, maar ook voor een verlengde levensduur van je dak en zonnepanelen. De dagelijkse opwarming en afkoeling zorgen voor veroudering van beide onderdelen. Maar de beplanting werkt dit proces tegen doordat het werkt als een warmteregelaar. Zo kun je langer genieten van je zonnepanelen en groene dak.  

3. Hogere biodiversiteit

Door de aanwezigheid van zonnepanelen ontstaan er schaduwen. Dit leidt weer tot verschillende bodemtemperaturen op het dak. Let op: deze verschillen zijn miniem. Maar toch kan deze kleine variatie in temperaturen zorgen voor een grotere variatie in plantjes, insecten en andere organismen.  

Nu weet je wat een groen dak met zonnepanelen precies is, wat de voordelen ervan zijn en wat de kosten groen dak ongeveer zijn. Ben jij al geïnteresseerd geraakt? Twijfel dan niet langer en haal vandaag nog jouw groene toekomst in huis.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close